Analizuojame tarptautinius procesus ir Lietuvos vaidmenį juose

Įvykiai

Rytų Europos studijų centre nuolatos vyksta renginiai, susitikimai, konferencijos ir diskusijos. Jos suburia skirtingos profesinės ir mokslinės patirties ekspertus, kurie atstovauja ir gilinasi į tarptautinių santykių bei politikos mokslų disciplinas.

Įvykiai Kov 26, 2024
Diskusija „Kaip keičiasi JAV politika? NATO, Ukraina, Kinija”

Po vizito Vašingtone ir susitikimų su ekspertais bei sprendimų priėmėjais savo įžvalgomis dalinosi centro direktorius Linas Kojala bei vyr. projektų vadovė Simona Merkinaitė. Diskusijos metu daugiausia dėmesio skirta JAV prezidento rinkimų aktualijoms, NATO ateities bei paramos Ukrainai klausimams.

Įvykiai Vas 29, 2024
Diskusija „How will the upcoming changes in Russian-language schools in Lithuania affect national minorities?“

Viešojoje erdvėje vykstant diskusijoms dėl mokyklų, kuriose dėstoma rusų kalba, likimo Lietuvoje, vasario 27 d. Rytų Europos Studijų Centras, bendradarbiaudamas su RU DELFI, organizavo pokalbį apie švietimo reformų poveikį tautinėms mažumoms, jų požiūrį į siūlomus integracijos ir švietimo modelius bei lietuvių kalbos dėstymą šiose mokyklose.

Įvykiai Vas 22, 2024
Diskusija „Kinijai naudingi naratyvai Baltijos šalyse: kaip juos priima mūsų visuomenės?“

Rytų Europos studijų centre (RESC) pristatėme kartu su Latvijos tarptautinių santykių institutu (LIIA) ir Tarptautiniu gynybos ir saugumo centru (ICDS) parengtą tyrimą „Classic Cleavages in a New Light: Chinese Informational Influence in the Baltics”. Tyrime matuotas Baltijos šalių imlumas/atsparumas Kinijos naratyvams trimis skirtingais pjūviais: socio-ekonominiu, tarptautinės politikos bei vertybiniu.

Įvykiai Vas 20, 2024
RESC apsilankė Dainius Žalimas

Šiandien centre apsilankė trečiasis diskusijų ciklo su kandidatais į Lietuvos Respublikos Prezidentus pašnekovas Dainius Žalimas. Kandidatas pasidalino pagrindinėmis savo gynybos ir užsienio politikos tezėmis.

Įvykiai Vas 15, 2024
RESC susitikimas su Vokietijos kariuomenės karininkais

Vasario 15 d. Rytų Europos studijų centre (RESC) apsilankė vokiečių karininkų delegacija, kuri kartu su VU TSPMI dėstytoju, politologu dr. Mariusz Antonowicz dalyvavo pokalbyje apie svarbiausius regiono saugumo klausimus, renginį moderavo RESC projektų vadovas Justinas Kulys.

Įvykiai Vas 14, 2024
RESC apsilankė Lietuvos Respublikos Seimo narys Aurelijus Veryga

Tęsiant diskusijų ciklą su kandidatais į Lietuvos Respublikos Prezidentus Rytų Europos studijų centre apsilankė kandidatas į Prezidento postą Aurelijus Veryga, su ekspertais ir žiniasklaidos atstovais pasidalijęs savo užsienio politikos ir nacionalinio saugumo prioritetais.

Įvykiai Sau 26, 2024
Pristatytas Rusijos įtakos Lietuvai indeksas

Sausio 26 d. Rytų Europos studijų centre vyko renginys, skirtas Rusijos įtakos Lietuvai indeksui pristatyti. Tyrimo autorius, centro tyrimų programos vadovas, VU TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas teigė, kad vienas esminių iššūkių vystant šį tyrimą – metodologijos, kuri leistų objektyviai matuoti įtaką, parengimas. Atsižvelgiant į geriausias Lietuvos ir užsienio praktikas tyrime įtaką siekta pamatuoti septyniose srityse: karinėje, ekonominėje, energetinėje, kibernetinėje, informacinėje, politinėje ir visuomenės saugumo.

Įvykiai Sau 15, 2024
Taivano 2024 m. prezidento rinkimų rezultatų aptarimas

Sausio 15 d. Rytų Europos studijų centre įvyko 2024 m. Taivano prezidento rinkimų rezultatų aptarimas, kuriame dalyvavo RESC asocijuotas Kinijos programos ekspertas dr. Konstantinas Andrijauskas ir RESC vyr. tyrimų vadovas dr. Tomas Janeliūnas.

Įvykiai Gru 12, 2023
RESC 9-oji užsienio politikos konferencija, skirta „Diplomatijos šefui“ Stasiui Lozoraičiui atminti

Gruodžio 12 d. RESC, kartu su Konrado Adenauerio fondu ir Baltijos-Amerikos Laisvės fondu, organizavo devintąją metinę konferenciją apie Lietuvos užsienio politiką, kuri skirta „Diplomatijos šefui“ Stasiui Lozoraičiui atminti. Konferencija vyko Grand Hotel Kempinski Vilnius viešbutyje, jos metu aptarėme Ukrainos kovą už laisvę, dirbtinio intelekto rolę tarptautiniuose santykiuose, Vokietijos vaidmenį Lietuvos ir Europos saugumo infrastruktūroje ir būsimą NATO viršūnių susitikimą Vašingtone.

Įvykiai Gru 01, 2023
Diskusija „Empowering Europe: Insights into Strengthening Strategic Autonomy“

Gruodžio 1 d. Rytų Europos studijų centre (RESC) vyko diskusija, kurioje dalyvavo Prancūzijos tarptautinių santykių instituto (IFRI) direktorius Thomas Gomart, kurią moderavo RESC asocijuotas ekspertas Justinas Mickus. Renginyje daugiausia dėmesio skirta tokioms temoms kaip Europos strateginė autonomija, Europos saugumo ir gynybos ateitis, taip pat nestabilios tarptautinės saugumo aplinkos implikacijos.

Įvykiai Lap 24, 2023
Kava ir tarptautinė politika – studijos „Migrantų iš Ukrainos adaptacija ir integracija Lietuvoje“ pristatymas

Šiandien Rytų Europos studijų centras pristatė vieną didžiausių šių metų savo publikacijų – tyrimą „Migrantų iš Ukrainos adaptacija ir integracija Lietuvoje“. Kartu su bendraautore Svitlana Kostrykina, RESC vyr. tyrimų vadovas Tomas Janeliūnas pristatė tyrimo rezultatus ir aptarė, su kokiais pagrindiniais klausimais susiduria migrantai iš Ukrainos, nuo užimtumo ir sveikatos priežiūros iki švietimo, socialinės adaptacijos ir integracijos.

Įvykiai Lap 10, 2023
Čekijos užsienio reikalų ministro Jan Lipavský vizitas

Svečiuose - Čekijos užsienio reikalų ministras Jan Lipavský. Diskutavome apie Rusijos agresijos prieš Ukrainą pasekmes Europos saugumui, kitus geopolitinius iššūkius ir Vakarų šalių susitelkimo svarbą.

Įvykiai Spa 11, 2023
Diskusija „Rinkimai Lenkijoje ir jų įtaka užsienio ir saugumo politikai“

Spalio 11 d. Rytų Europos Studijų Centre vyko diskusija „Rinkimai Lenkijoje ir jų įtaką užsienio ir saugumo politikai“, kurioje buvo aptarti artėjantys rinkimai Lenkijoje ir jų potencialūs padariniai Lietuvos šalies saugumo ir užsienio politikai. Diskusijoje dalyvavo Vytauto Didžiojo universiteto docentas Dr Andrzej Pukszto ir Vilniaus universiteto dėstytojas Dr Mariusz Antonowicz.

Įvykiai Rgs 14, 2023
Diskusija „Challenges, Trends, and Responses in the International Transport Domain“

Rytų Europos studijų centre rugsėjo 14 d. vyko diskusija „Challenges, Trends, and Responses in the International Transport Domain“, kurioje aptarėme esminius šių dienų transporto ir logistikos sektoriaus iššūkius bei galimus sprendimus. Renginyje prie mūsų prisidėjo Young Tae Kim, Tarptautinio transporto forumo generalinis sekretorius ir Agnė Vaiciukevičiūtė, Lietuvos Respublikos susisiekimo viceministrė.

Įvykiai Rgs 14, 2023
Diskusija „Saugumo politikos tendencijos po NATO Viršūnių susitikimo“

Rytų Europos studijų centras pradeda naują renginių sezoną! Rugsėjo 12 d. vykusioje sezono atidaromojoje diskusijoje apie saugumo tendencijas po NATO Viršūnių susitikimo kalbėjo užsienio reikalų viceministras Jonas Survila, Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis ir prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys.

Įvykiai Lie 11, 2023
NATO viešasis forumas 2023

NATO viešąjį forumą bendrai organizavo NATO, Rytų Europos studijų centras, Atlantic Council, The German Marshall Fund of the United States ir Munich Security Conference.

Įvykiai Geg 04, 2023
Diskusija „Lietuvos ateities saugumas – link lietuviškos divizijos”

Rytų Europos studijų centre viešėjo Vokietijos atsargos generolas Jörgas Vollmeris. Diskusijos metu aptarėme Lietuvos ateities saugumo perspektyvas, NATO pajėgumus ir iššūkius. Pokalbyje išryškėjo NATO paradigmos pokyčiai po 2001 m. rugsėjo 11 d. ir sritys, kurias reikia tobulinti.

Įvykiai Bal 28, 2023
Diskusija „Energetinis saugumas Europoje permainų laikotarpiu“

Balandžio 28 d. Rytų Europos studijų centre, bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija, vyko diskusija „Energetinis saugumas Europoje permainų laikotarpiu“, kurioje buvo nagrinėjami pokyčiai ES energetikos sektoriuje prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje.

Įvykiai Bal 28, 2023
„Kava ir tarptautinė politika: paskutinieji politiniai procesai Kinijoje“

Balandžio 28 dieną Rytų Europos studijų centre įvyko jau ketvirtoji formato „Kava ir tarptautinė politika” apskritojo stalo diskusija. Šįkart kalbėjomės apie pastaruosius politinius procesus Kinijoje. Renginio metu RESC asocijuotas ekspertas Raigirdas Boruta pristatė I-ojo šių metų ketvirčio Kinijos ir Pietryčių Azijos įvykių apžvalgą. Diskusiją moderavo RESC vyr. tyrimų vadovas Tomas Janeliūnas.

Įvykiai Kov 31, 2023
Kava ir tarptautinė politika: politinė situacija Sakartvele

Kovo 31 d. Rytų Europos studijų centre įvyko trečioji ciklo „Kava su tarptautine politika“ diskusija apie politinę situaciją Sakartvele. Diskusijoje dalyvavo du buvę Lietuvos Respublikos Ministrai Pirmininkai Andrius Kubilius ir Gediminas Kirkilas.

Įvykiai Kov 13, 2023
RESC susitikimas su Prezidentu Valdu Adamkumi

Susitikimo metu kalbėjomės apie tarptautines aktualijas ir pasidžiaugėme, kad Prezidentas vėl apsilankė jo vardu pavadintoje RESC konferencijų salėje.

Įvykiai Vas 22, 2023
Kviečiame prisijungti prie RESC Jaunųjų analitikų akademijos

Rytų Europos studijų centras (RESC) ieško būsimų užsienio politikos analitikų ir kviečia dalyvauti dr. V. Ivanausko vardo Jaunųjų analitikų akademijoje. Programos tikslas – skatinti jaunus žmones tyrinėti Rytų partnerystės šalis ir regiono politinę, saugumo bei ekonominę problematiką. 

Įvykiai Vas 20, 2023
Miuncheno saugumo konferencijos aptarimas

RESC direktorius ir „Munich Young Leaders 2023” narys Linas Kojala šiandien dalinosi įžvalgomis apie vasario 17-19 d. vykusios Miuncheno saugumo konferencijos pagrindines temas ir globalaus saugumo tendencijas. 

Įvykiai Gru 15, 2022
Įvyko 8-oji metinė Rytų Europos studijų centro užsienio politikos konferencija

Gruodžio 13 d. Rytų Europos studijų centras, bendradarbiaudamas su Konrado Adenauerio fondu, organizavo 8-ąją metinę konferenciją apie Lietuvos užsienio politiką. Konferencijos metu buvo pristatytas naujausias RESC tyrimas „Demokratijos tvarumo barometras”, paremtas Lietuvos gyventojų sociologine apklausa bei metinis leidinys „Lithuanian Foreign Policy Review”.

Įvykiai Rgs 09, 2022
Konferencija „Building Baltic Consensus“

Rugsėjo 9 d. Rytų Europos studijų centras, bendradarbiaudamas su NATO Viešosios diplomatijos departamentu, Konrado Adenauerio fondu ir Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, organizavo konferenciją „Building Baltic Consensus“.

Įvykiai Bir 16, 2022
Belarusian Association of Research Centres susitikimas

Renginys organizuotas projekto “Promoting ties between the Belarusian and Lithuanian expert communities” rėmuose, kuris yra finansuojamas iš Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų ir vykdomas Rytų Europos studijų centro kartu su organizacija BARC (Belarusian Association of Research Centres).

Įvykiai Lie 08, 2021
Susitikimas su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba

Diskusijoje, kurią moderavo RESC direktorius Linas Kojala, buvo aptartos Ukrainoje vykstančios reformos, Rytų partnerystės formato svarba, saugumo dilemos ir konfliktas rytų Ukrainoje, šalies integracijos į transatlantines struktūras bei Lietuvos ir Ukrainos dvišalių santykių klausimai.

Įvykiai Bir 02, 2021
Diskusija apie NATO viršūnių susitikimą Briuselyje

Rytų Europos studijų centras 2021 metų birželio 2 d. surengė diskusiją, skirtą aptarti birželio 14 d. įvykusį Briuselyje NATO viršūnių susitikimą ir galimas Aljanso raidos trajektorijas, kuriomis gali nuvesti vykstantis NATO ateities apmąstymo procesas.