Analizuojame tarptautinius procesus ir Lietuvos vaidmenį juose

Publikacijos

Rytų Europos studijų centro (RESC) politikos apžvalgininkai ir tyrėjai nuolatos publikuoja tarptautinės politikos, saugumo, geopolitikos procesus ir Lietuvos vaidmenį juose apžvelgiančius leidinius.

Rūšiuoti pagal:
  • Išvalyti filtrą
Apžvalga Vas 28, 2024
Baltarusijos tendencijos 2024 – 2. Parlamento rinkimai Baltarusijoje

Sekmadienį, vasario 25 d., Baltarusijoje pasibaigė Atstovų rūmų (žemutinių parlamento rūmų) deputatų ir vietos savivaldos tarybų deputatų rinkimai. Rinkimai vyko mažoritariniu būdu, į 110 vietų Atstovų rūmuose pretendavo 265 kandidatai.

Anton Achremov
Apžvalga Sau 03, 2024
Baltarusijos tendencijos 2024 – 1. Baltarusiška „Vagner” versija

Gruodžio 23 d. Baltarusijoje įsigaliojo Atstovų rūmų diena anksčiau priimtos įstatymo „Dėl Baltarusijos Respublikos prezidento“ pataisos, kuriomis buvo įtvirtinti konstitucijos pakeitimai, priimti 2022 m. vasario 27 d. referendume. Pagrindinė šios įstatymo redakcijos naujovė – taisyklė, jog tas pats asmuo gali eiti Baltarusijos prezidento pareigas ne ilgiau kaip dvi kadencijas.

Anton Achremov
Apžvalga Gru 07, 2023
Minsko Ekspresas. Kultūros paveldo teorija ir praktika Baltarusijoje

Pirmame šio sezono Minsko ekspreso tinklalaidės epizode rusų k. Europos humanitarinio universiteto Humanitarinių mokslų ir menų departamento docentas bei tarptautiniu mastu pripažintos ICOMOS-Baltarusija iniciatyvos vadovas dr. Stsiapan Stureika dalinasi įžvalgomis apie kultūros paveldo teoriją ir praktiką Baltarusijoje.

Apžvalga Gru 05, 2023
Baltarusijos tendencijos 2023 – 17. „Belaruskalij“ ieškinys

Lapkričio 13 d. buvo pranešta, jog šių metų spalio mėnesį didžiausia Baltarusijos kalio įmonė „Belaruskalij“ pateikė į tarptautinį arbitražą 1 mlrd. eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą dėl jai taikomo draudimo vežti kalio trąšas per Lietuvos uostus. Bendrovė teigia, kad šiuo draudimu Lietuva padarė bendrovei žalą ir pažeidė tarptautines prekybos ir laisvo prekių judėjimo taisykles, o taip pat 1999 m. dvišalį susitarimą dėl investicijų apsaugos.

Anton Achremov
Apžvalga Lap 21, 2023
Minsko Ekspresas. Galia ir vertikalė Baltarusijoje

Naujoje „Minsko ekspreso” tinklalaidės serijoje (anglų k.) Brian Whitmore iš Atlantic Council dalijasi savo perspektyva apie Baltarusijos valdžios vertikalės dekonstravimą. Kas yra „Lukašenkos dilema”? Ar Kremlius absorbuos Baltarusiją? Ką gali padaryti Vakarai, kad Baltarusijoje būtų paleisti daugiau nei 1500 politinių kalinių? Kuo Lukašenkos valdžios vertikalė tokia unikali?

Apžvalga Lap 07, 2023
Minsko Ekspresas. Baltarusija autokratijų pasaulyje

Naujoje „Minsko ekspresas” tinklalaidės serijoje (anglų k.) Voriko universiteto profesorė Elena Korosteleva pristato naują knygą „Baltarusija XXI amžiuje. Tarp diktatūros ir demokratijos” ir dalijasi įžvalgomis apie tai, kaip kylančių pasaulio autokratijų kontekste atrodo Baltarusija. Kiek eksportuojama Aliaksandro Lukašenkos autokratinio valdymo praktika? Ar yra perspektyvų studijoms apie Baltarusiją ir, bendrai, pačiai Baltarusijos valstybei?

Apžvalga Spa 31, 2023
Baltarusijos tendencijos 2023 – 16. Šveicarijoje – teismai dėl 1999 m. opozicionierių dingimo

J. Garavskio teismo procesas sukūrė keletą precedentų. Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai iš centro „Viasna“ kartu su kolegomis iš Europos organizacijų FIDH ir „Trial International“ pirmą kartą istorijoje pasiekė, kad būtų išnagrinėta šių trijų asmenų pagrobimo byla. J. Garavskio teismas taip pat tapo pirmuoju praėjusiu universaliosios jurisdikcijos teismu dėl įvykių Baltarusijoje.

Anton Achremov
Apžvalga Spa 27, 2023
Minsko Ekspresas. Lukašenkos šiandieniniai geopolitiniai išskaičiavimai

Pirmojoje trečiojo "Minsko ekspreso" sezono laidoje aptariame geopolitinę šiandieninės Baltarusijos padėtį ir jos vietą Vakarų politinėje darbotvarkėje. Kokią įtaką Baltarusijos demokratinės jėgos daro keičiant padėtį šalyje? Kaip smarkiai išaugusi baltarusių diaspora visame pasaulyje paveikė šalį? Kokios yra perspektyvos pokyčiams Baltarusijoje? Ir galiausiai, kaip Rusijos karas prieš Ukrainą keičia Lukašenkos išskaičiavimus?

Apžvalga Spa 03, 2023
Baltarusijos tendencijos 2023-15. Prekyba su Kinija gerina rekordus

Rugsėjo 25 d. Ukrainos pasienio tarnyba panešė, kad jos duomenimis, Baltarusijos teritorijoje liko iki vieno tūkstančio „Vagner“ grupuotės samdinių iš šešių tūkstančių buvusių liepos mėnesio pabaigoje. Daugiausia tai instruktoriai, dalyvaujantys Baltarusijos kariuomenės dalinių mokymuose.

Anton Achremov
Biuletenis Rgs 19, 2023
Baltarusijos tendencijos 2023-14. Baltarusija užsidaro?

Rugsėjo 6 d. įsigaliojo naujas A. Lukašenkos dekretas, kuriuo buvo panaikinta anksčiau egzistavosi galimybė užsienyje esantiems Baltarusijos piliečiams keisti pasus ambasadose ir konsulatuose. Nuo šiol tai bus galima daryti tik pačioje Baltarusijoje pagal oficialią registracijos vietą.

Anton Achremov
Biuletenis Rgp 01, 2023
Baltarusijos tendencijos 2023-12. Vagneris Baltarusijoje

Po nesėkmingo birželio 24 d. maišto Rusijoje pranešus, kad Vagner grupuotės samdiniai persikraustys į Baltarusiją, jau birželio 30 d. palydovų nuotraukose buvo matomos palapinių miestelio statybos Mogiliovo srityje, Cel kaimo poligone.

Anton Achremov