Analizuojame tarptautinius procesus ir Lietuvos vaidmenį juose
Apžvalga Lie 25, 2022

2022 m. II ketv. Kinijos ir Pietryčių Azijos regiono ketvirtinė apžvalga

Pagrindiniai akcentai:

  • 2022 m. II ketvirtyje pagrindinis Pekino dėmesys buvo nukreiptas į vidaus problemų sprendimus ir pastangas stabilizuoti nulinio COVID politikos veikiamą šalies ekonominę situaciją, kurios rodikliai kol kas nedžiugina, tačiau rodo stabilizavimą.
  • Nors COVID protrūkis Šanchajuje ir Pekine laikomas suvaldytu, didelė įtampa ir nežinomybė visuomenėje išlieka, nes griežti suvaržymai bet kuriuo metu gali būti sugrąžinti.
  • Reikšmingai padidėjęs Kinijos dėmesys Ramiojo vandenyno šalims ir su Saliamono Salomis pasirašyta saugumo sutartis rodo didėjančias Kinijos ambicijas regione, kurios neišvengiamai lems įnirtingas varžybas ir konfrontaciją su JAV.
  • Pietryčių Azijos regiono šalys nėra itin optimistiškos dėl savo ekonominės situacijos, tačiau atsigavimo po pandemijos ženklų yra. Šiais metais vyrauja gana santūrios prognozės, nulemtos ne tik karo Ukrainoje poveikio, bet ir nedžiuginančios Kinijos ekonominės situacijos ir sutrikusių tiekimo grandinių.

Raigirdas Boruta – RESC Kinijos tyrimų programos asocijuotasis ekspertas, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto doktorantas. Lankašyro centriniame universitete (Jungtinė Karalystė) įgijo Azijos ir Ramiojo vandenyno studijų bakalauro laipsnį (Kinijos studijų kryptis). 2020 m. Sičuano universitete (Kinija) baigė tarptautinių santykių magistro programą.